Alegerea terapeutilor pentru un program de terapie ABA.

Mama este de obicei prima care intelege ca dezvoltarea copilului ei nu este tocmai in regula si ajunge la medic pentru a afla care este problema. Dupa ce primeste primul diagnostic, pentru a-l confirma sau infirma merge si cere o a doua parere, o a treia. Atunci cand devine o certitudine ca copilul nu se dezvolta normal, ca are autism, sau intarziere in dezvoltarea psihica, sau intarziere in dezvoltarea limbajului, sau ADHD, ori tulburare din spectrul PDD sau altceva…  si ca are nevoie de ajutor suplimentar, incep cautarile in a afla ce tip de ajutor are nevoie copilul.

Cand terapia recomandata este ABA, urmatorul pas este gasirea terapeutilor. Citirea tututror informatiilor disponibile despre afectiunea copilului este la fel de recomandata cum este si gasirea altor familii aflate in aceeasi situatie. Ajutorul, cel putin informational, pe care il poate oferi o familie in aceeasi situatie si care a trecut de mult de faza de inceput a cautarilor poate fi extraordinar de valoros in perioada de cautari.

Exista echipa potrivita pentru fiecare copil si orice parinte cu rabdare si tenacitate si-o gaseste mai devreme sau mai tarziu. Responsabilitatea pentru recuperarea copilului revine deopotriva familiei dar si terapeutilor care vor trebui sa lucreze impreuna pentru copil

Un chestionar ajutator care sa orienteze parintele in legatura cu competentele unui anumit terapeut/coordonator ar putea cuprinde urmatoarele intrebari:

  1. Ce studii aveti? Unde ati invatat tehnicile de terapie comportamentala ABA?
  2. De cat timp practicati efectiv interventii comportamentale (ABA) asupra copiilor?
  3. Care este bibliografia pe care o consultati in mod curent referitoare la interventiile de natura comportamentala?
  4. Cati copii beneficiaza in prezent de serviciile d-voastra in calitate de terapeut ABA si cate ore de terapie desfasurati saptamanal cu fiecare copil in parte?
  5. Exista vreun copil care sa fi beneficiat de serviciile d-voastra pe toata durata terapiei? Care este durata maxima de timp pe care ati alocat-o aceluiasi copil?
  6. Pana la ce nivel de complexitate al programelor ati lucrat in calitate de terapeut ABA?
  7. Cu cate echipe de terapeuti/familii ati colaborat in calitate de coordonator?  Care a fost durata acestor colaborari?
  8. Cat timp ati alocat sau alocati saptamanal, in calitate de coordonator, pentru revizuirea programelor si/sau a modului de lucru?
  9. Pana la ce nivel de complexitate al programelor ati indrumat echipele dvs. in calitate de coordonator?
  10. Puteti sa ne puneti la dispozitie recomandari din partea familiilor la care ati lucrat sau la care lucrati in calitate de terapeut ABA? Puteti sa ne puneti la dispozitie recomandari din partea familiilor la care ati lucrat sau la care lucrati in calitate de coordonator?
  11. Ce alta ocupatie aveti? Cat de incarcat este programul d-voastra?
  12. Cat ati lucrat sub coordonarea unui specialist ABA acreditat BCBA? Cine v-a supervizat munca in perioada de pregatire?

Aceste intrebari pot sa clarifice experienta terapeutului si a coordonatorului, si raspunsurile pot sa ofere informatii pretioase parintilor in legatura cu viitorii lor terapeuti.