A fost aprobat Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1000 din 08.10.2012<< Cu privire la aprobarea Standartelor de supraveghere a copiilor in conditii de ambulatoriu si a Carnetului de dezvoltare a copilului>>( in aplicare din 01.01.2013) .
2. In scopul depistarii precoce a autismului la copiia fost introdus << Screening-ul testul de depistare precoce a autismului>> aplicat copiilor la varsta de 18 luni ( obligatoriu pu toti medicii de familie in tara).
3. S-a elaborat( impreuna cu Unicef Moldova) Ghidul pentru specialisti<< Tulburari din Spectrul Autist>>si plianta pentru parinti, in vederea detectarii precoce a autismului la copii.
4. La moment se lucreaza la elaborarea Protocolului Clinic National<< Autismul la copii>>.
5. Pe parcursul anului 2013 au fost petrecute seminare instructive pentru lucratorii din asistenta medicala primara in diagnosticarea timpurie a autismului, screening-ului autismului si recunoastere autismului. In cadrul acestor seminare au fost instruite 194 persoane, care ulterior vor fi formatori in teritoriile administrative din care provin.
Autismul - o provocare pentru medicii moldoveni
Cercetările arată că răspândirea bolii este cam 6 la 1000 de persoane. Despre cum pot fi ajutate persoanele care au aceste tulburări şi cum pot fi ele integrate societăţii, mai multe din reportajul Allei Ceapai.
Autismul între disperare și intoleranța societății
În medie, în lume unul din 110 copii este afectat de autism. Conform datelor raportului Centrului Mondial de Control al Maladiilor (CDC) pentru 2009, la fiecare 20 de minute este înregistrat un caz nou de autism, astfel 67 de copii pe zi sunt diagnosticați cu autism.
În R. Moldova, ultimele statistici ale Ministerului Sănătății arată că la evidența medicilor se află 157 de persoane care suferă de autism, dintre care 144 de copii. Cu toate acestea, Organizația părinților și copiilor „SOS Autism” susține că în realitate datele statistice sunt mult mai mari, iar autoritățile neglijează persoanele cu această maladie, deoarece, până în prezent, nu există niciun centru de stat dotat pentru necesitățile lor.
Ion (numele copilului a fost modificat pentru a nu-i divulga identitatea) are nouă ani și a fost diagnosticat cu autism la vârsta de doi ani. Mama copilului își aduce aminte că a observat comportamentul neobișnuit al băiețelului încă de la o vârstă fragedă și tot atunci s-a adresat medicilor. „Multe lucruri nu-l interesau, era hiperactiv, dormea puţin, pierdea capacitatea de vorbire. Am consultat diverşi specialişti cu renume, însă nimeni nici măcar nu a presupus că băiatul meu suferă de autism”, relatează femeia. citeste mai departe......
ESDF collaboration with AO “SOS AUTISM”
Colaborarea Fundatiei pentru Educatie si Stiinta cu AO “SOS AUTISM” a inceput in vara anului 2012, cand AO “SOS AUTISM” a facut un apel catre mai multe Organizatii pentru a ajuta o categorie uitata de copii ( copii cu autism) si anume, incluziunea lor in invatamantul general, cu specificul adaptat necesitatii acestui grup de bineficiari
Cu ajutorul membrilor Fundatiei, Natalia Cucos si Ala Pinzari, a fost realizata Cererea de Grant catre Organizatia Minta-Saint-Bruno pentru proiectul Deschiderea primului Centru de Resurse pentru Copii Autisti din Republica Moldova. Cererea a fost aprobata si a fost obtinuta suma de 3 800$ canadieni.
Deasemenea, membrii Fundatiei pentru Educatie si-au adus contributia la evenimentul din PMAN la 2 aprilie 2013, Ziua internationala de Constientizare a autismului, unde a avut loc sensibilizarea pe larg a populatiei din RM despre problemele de moment a familiilor copiilor cu autism, precum si la colectarea de fonduri pentru copiii cu autism prin implicarea impreuna cu Clubul International al Femeilor la evenimentul de caritate “Noaptea Artelor”, 5 aprilie 2013. citeste mai departe...
O „Seară de artă” pentru copiii cu autism
Copiii din Moldova care suferă de autism vor fi susţinuţi financiar. Pentru colectarea banilor, Clubul Internaţional al Femeilor din Moldova (CIFM) invită la cea de-a 10-a ediţie a expoziţiei de artă în scopuri caritabile „Seara de artă”, transmite IPN.
Preşedintele clubului, Marie Moser, soţia ambasadorului Statelor Unite în Moldova, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest eveniment are un dublu impact: susţinerea reabilitării copiilor cu autism şi promovarea culturii din Moldova prin expunerea operelor locale. Expoziţia este cu vânzare. citeste mai departe...