In lumea tacerii...

Pe pămîntul mare, un copil e-o floare, e un zeu,
Să trăiască-n pace toţi copiii lumii…
Şi al meu…

În toate pozele mă vedeţi zîmbind…asta pentru că eu nu înţeleg ce se întîmplă cu adevărat în jurul meu, trăesc într-o lume a mea şi sunt fericit alături de părinţii mei.

Mami încearcă să mă înveţe să-mi iubesc surioara, să miros florile, să spun ce doresc, dar eu nu înţeleg de ce aş avea nevoie de toate astea… Am 7 ani, dar niciodată nu am ieşit singur să mă joc, pentru că eu nu stiu ce este periculos pentru mine, deaceea sunt mereu însoţit de cineva; eu nu vorbesc şi nu mă joc cu copiii de vîrsta mea, pentru că nu le înţeleg jocul…eu sunt autist…

Suntem doi...

…intr-o zi frumoasa de toamna,
la USG… ,,FELICITARI ! Aveti gemeni !’’
Da, 2 baietei frumusei, Cristi si Nichita,
care ne-au schimbat viata.


La 2 ani 6 luni s-a inceput chinul cel mare : psihiatri, neuropediatri, geneticiani, medici homeopati, psihologi si logopezi- ,,prietenii’’ copiilor nostri. Le-am administrat vitamine, pastile, capsule, granule, picaturi si injectii.

La 3 ani 5 luni sint suspectati ca-s autisti. Acum avem 3 ani 11 luni Cristi vorbeste (desi neclar),Nichita- deocamdata nu. Dar nu ne pierdem speranta. Frecventam gradinita generala (gr. logopedica) si facem lectii acasa.

La ce visam?

Nu la licee si universitati sau sa faca vreo cariera, ci visam sa fim si noi socri mari, sa ne bucuram de nepotei si cum o vrea Domnul, poate si de stranepoti. Ah, da ! si sa-i vedem mai mereu zimbind !!!

Sunt în creştere...

Cristian. Are 6 ani şi jumătate. La momentul actual este diagnosticat cu autism.

Biografie: S-a născut prematur - la 37 de săptămîni. Pînă la 9 luni se dezvolta conform vîrstei şi nici nu suferă de nimic , nici măcar febră nu a făcut. La 9 luni în urma unei întîmplări nefericite a suferit o contuzie cranio-cerebrală grad II, urmată de o hemipareză a părţii stîngi.

A început să meargă pe la 1 an şi 3 luni şi în toată această perioadă începe să spună careva silabe. Puţin mai tîrziu începe să imite sunetele animalelor, lucru care după o perioadă dispare, după care iar apar silabele.

Pe unde suişuri, pe unde coborîşuri, şi suntem intr-un tratament continuu....

Noi, părinţii, crezînd că e vorba de o simplă întîrziere a vorbirii, cum se mai întîmplă adeseori la copii (vă amintesc că el spunea cîte ceva , dar pentru 4 ani jumătate nu era deajuns),am rămas cu speranţa ca va vorbi. În cele din urma am decis să ne adresăm la specialişti, întîi la logoped apoi la psihiatru, care îi pun diagnosticul de autism. De atunci în paralel cu tratamentele recuperatorii pentru hemipareză urmăm sfaturile psihiatrului şi lucrăm cu un specialist care cunoaşteterapia ABA .
Observăm o îmbunătăţire a comportamentul lui Cristi şi sîntem fericiţi pentru fiecare progres fie el cît de micuţ.

Le dorim tuturor copiilor multă multă sănătate şi să nu cunoască ce e aceea boală .

Prietenii mei

Daca intr-o zi copilul tau s-ar prabusi intr-o lume a lui, interioara, cat de departe ai merge pentru a-l salva?

MESAJ PENTRU TINE

Eu m-am nascut cu un handicap
Si stiu ca de asta nu am sa scap
Eu nu pot sa ma duc la scoala
Si viata mea e numai boala
In jurul meu daca privesc,
Ii vad pe ceilalti cum cresc
Dar stiu ca mine sunt copii
In lumea asta mii si mii
Si atata vrem,un loc sub soare
Si vrem sa aveti cu noi rabdare
De poti sa ma ajuti,nu-ntoarce capul
In locul meu putea fi altul
Putea fi chiar copilul tau
Ce bine ca nu e! Sunt EU!
Ia-ma de mana,nu te teme,
Sunt un copil si am probleme